Всички категории
Hunan Huacheng Biotech, Inc.
Начало> колеж

Каква е разликата между без захар и без добавена захар?

Време: 2023-04-28 Хитове : 57

Осмисляне на твърденията за захар върху опаковката

Храните и напитките понякога сякаш почти говорят с нас от рафтовете на магазините. „Psst, следите теглото си? Вижте ме!“ „Намаляване на захарта? Аз съм този, когото искаш!“


Хранителните пакети често включват изявления за ползи за здравето или хранително качество отделно от изисквания етикет с хранителни факти. Може би се чудите как да осмислите всичко това. Тези продукти по-здравословни ли са? Трябва ли да ядете повече от тях?


Отговорът: Сложно е. Особено когато става въпрос за твърдения за съдържание на захар.


Какво има в етикета?


Администрацията по храните и лекарствата регулира твърденията за здравословно съдържание и съдържание на хранителни вещества върху опаковките на храни и напитки. През 2016 г. FDA преразгледа етикета с хранителните факти, за да посочи както „Общо захари“, така и „Добавени захари“. Преди това беше трудно да се каже колко естествено срещаща се спрямо добавена захар. Това направи по-трудно за хората да направят здравословен избор въз основа на информацията на етикета. Компаниите за храни и напитки все още преминават към новия формат на етикета, така че все още може да не виждате актуализирания етикет на всяка опаковка. Повечето ще започнат да използват новия формат на етикета през 2020 г., но някои производители на храни имат време до средата на 2021 г., за да преминат.


Има някои доказателства, че промяната може да има огромно въздействие не само върху способността на хората да правят по-здравословен избор, но и върху това колко добавена захар хранителната промишленост поставя в нашата храна. Във всеки случай, четенето на етикета с хранителните данни и списъка със съставките върху опакованите храни е добър начин да знаете и да ограничите колко добавена захар приемате вие ​​и вашето семейство.


Но какво да кажем за други видове твърдения за съдържание на захар, като например „без добавена захар“, почти извикано от предната страна на опаковката? Те могат да бъдат полезни, но само ако разбирате какво всъщност означават. Така че нека дефинираме няколко общи термина.


Какво означават твърденията за съдържание на захар?


Според FDA твърденията за съдържание на хранителни вещества описват нивото на хранително вещество (като захар) в продукта, като използват термини като „безплатно“ и „ниско“ или сравняват нивото на хранително вещество в даден продукт с това на друг продукт, използвайки термини като „намалено“ и „по-малко“. Например:Продуктите с твърдения за захар често съдържат заместител на захарта или нискокалоричен подсладител. Ето как те могат да съдържат по-малко захари, но да запазят очакваната сладост в храната или напитката.


Но това, че даден продукт има твърдение за съдържание на захар, не означава, че е добър за вас. Например, захарна зърнена закуска може да твърди, че има „намалена захар“ (намалена от какво?) или че е „леко подсладена“ (безсмислен, нерегулиран термин). Това може да заблуди загрижените за здравето купувачи да си помислят, че е по-добър избор.


Изследователи в едно проучване бяха изненадани да установят, че някои продукти с твърдения за ниско съдържание на хранителни вещества всъщност имат повече от това хранително вещество, отколкото продукти без тези твърдения. Или даден продукт може да има по-малко от едно нездравословно хранително вещество, но твърде много от друго – което означава, че като цяло не е по-добър избор. Изследователите заключават, че може да бъде подвеждащо да се вземе решение за продукт въз основа на претенция за пакет.


Как да направим по-здравословен избор

Когато видите твърдение за съдържание на захар в даден продукт, използвайте информацията на етикета с хранителните факти и списъка със съставките, за да сте сигурни, че това е по-здравословен избор. Запознайте се с препоръчителния дневен лимит за добавени захари на Американската сърдечна асоциация. И следвайте тези общи съвети:


Изградете цялостен модел на здравословно хранене, включващ много плодове и зеленчуци.

Яжте предимно богати на хранителни вещества храни, които обикновено са с по-ниско съдържание на добавени захари.

Избирайте продукти с по-малко добавени захари.


Един от най-добрите начини да намалите захарите в диетата си е да ограничите сладките напитки, включително сода, сладък чай, кафе напитки, спортни и енергийни напитки и сладки плодови сокове като ябълка и грозде. Направете водата ваш избор по подразбиране.


Долната линия

Ако ядете много сладкиши или пиете сладки напитки редовно, намирането на заместващи продукти с по-малко захар може да бъде добър начин да започнете да намалявате и подобрявате здравето си. Преминете към неподсладени продукти, когато е възможно. Винаги можете да добавите малко естествен подсладител – или естествено сладки плодове – за да получите точното количество сладост без всички допълнителни калории и добавени захари.


След време дори няма да ви липсват, колкото и силно да ви викат от рафтовете на магазините!

Предишна: Фактите за захарта и нейните заместители

Следващия: Ползите от плодовете на монаха за здравето