Всички категории
Hunan Huacheng Biotech, Inc.
Начало> колеж

Истината за използването на Monk Fruit като подсладител

Време: 2023-02-07 Хитове : 80

Плодовете на монаха стават все по-популярни като алтернатива на захарта. Но по-добре ли е за вас?


За бегачите продуктите, натоварени със захар, служат като чудесен източник на енергия при по-дълги бягания, когато имате нужда от бързо зареждане с гориво. Но ако се опитвате да намалите захарта извън тренировките си, има вероятност да сте попаднали на монашески плодове като алтернатива на захарта. Но какво точно представлява монашеският плод? И по-добро ли е за вас от обикновените сладки неща?


Прегледахме изследването и разговаряхме с Робин Форутан, MS, RD, интегративен и функционален диетолог, за да разберем как този малък плод отговаря на вашата диета. Ето какво трябва да знаете.


Какво е Monk Fruit?

Monk fruit, известен също като luo han guo, е малък пъпеш, роден в Китай. Той е част от семейството на тиквата заедно с тиквите и пъпешите.


Екстрактът от монашески плодове, казва Foroutan на Runner's World, често се смесва със захарни алкохоли като еритритол или с алулоза - рядка захар, намираща се в смокините и стафидите - за приготвяне на монашески плодови подсладители, които можете да закупите от магазина за хранителни стоки. Можете също така да забележите монашески плодове, смесени в продукти, обозначени като подходящи за кето, или в някои комплекти за печене като браунита. Но монашеските плодове са трудни за отглеждане и събиране, поради което подсладителите от монашески плодове са по-скъпи от нещо като Splenda, казва Форутан.


Екстрактите от монашески плодове обикновено са признати за безопасни (GRAS) от FDA. Това означава, че те не изискват преглед преди пускане на пазара и обществеността може безопасно да ги използва. Всъщност, когато става въпрос за монашески плодови подсладители, Американската диабетна асоциация признава заместителя като добра алтернатива на захарта за тези, които живеят с диабет.


Едно предупреждение: FDA не носи отговорност за валидирането на статуса GRAS, според статия, публикувана в списание Food Science and Human Wellness. Вместо това агенцията създаде програма за доброволно уведомяване на GRAS. С други думи, обяснява Форутан, това е доброволен процес, който позволява на производителите да оценят риска за здравето на даден продукт и след това да решат дали е безопасен. „Определено не е безотказен план за определяне дали нещо крие някакъв риск за здравето“, казва тя.


Въпреки това, ако търсите да купите подсладител от монашески плодове, струва си да погледнете етикета и да направите някои проучвания относно производителя, за да можете да проверите какво получавате от продукта.


Що се отнася до това дали монашеските плодови подсладители са подходящи за вас като цяло, ето какво трябва да знаете за това как те могат (и не могат) да помогнат на вашето здраве.


Ползите от монашеските плодове и подсладителите от монашески плодове, според изследователите

Що се отнася до вкуса, екстрактът от плодове на монах има много по-сладък вкус в сравнение с обикновената захар - всъщност те са 200 пъти по-сладки, казва Форутан. Това означава, че малкото отива дълъг път.


Нещо повече, преглед, публикуван в Pantagar Journal of Research, отбелязва, че в сравнение със захарозата (или трапезната захар), монашеският плод е 300 пъти по-сладък, без да добавя допълнителни калории. Ето защо проучването подчертава монашеските плодови подсладители като идеален заместител на захарта за тези, които живеят с диабет.


Освен това екстрактът от монашески плодове не предизвиква скок на кръвната захар, защото не съдържа въглехидрати, казва Форутан, който препоръчва на хората да го използват, когато намаляват захарта от диетата си. „Помага на хората да се придържат към плана малко по-добре“, казва тя.


Сладостта, която вкусваме, казва Форутан, идва от монгрозид, който има антиоксидантни свойства. „Като цяло знаем, че антиоксидантите са здравословни и помагат на тялото ни да балансира възпалението“, казва тя, „Но все още нямаме никаква информация дали тези конкретни антиоксиданти [в плодовете на монаха] имат някакви специфични ползи.“


Години наред в традиционната китайска медицина плодът на монаха се използва за подобряване на суха кашлица, възпалено гърло и запек според проучване от 2014 г., публикувано в Microchemical Journal. Но към днешна дата изследователите са потвърдили само ползите му за тези, които живеят с диабет.


Въпреки че са завършени много проучвания, информацията е оскъдна, когато става въпрос за определящите ползи за здравето на монашкия плод за хората. Форутан казва, че не е загрижена за безопасността на използването на монашески плодови подсладители в продуктите, въпреки че все още са необходими някои изследвания, за да се потвърдят някакви общи ползи за здравето. Това е така, защото хората няма да консумират много големи количества от него, казва тя.


Монашките плодови подсладители добър заместител на захарта ли са за бегачи?Ако търсите лека закуска преди бягане или нещо, което да подхранва вашата тренировка, Foroutan казва, че наистина няма да го намерите с monk fruit. Това не е идеалната захар за тази цел и това е така, защото не съдържа въглехидратите, от които се нуждаете, за да нахраните мускулите си. Но това не означава, че изобщо не можете да използвате монашески плодови подсладители - те все пак ще подсладят нещо като чаша овесена каша, когато искате по-малко мека купа.


Номерът е да бъдете внимателни и да ядете продукти с монашески плодови подсладители в умерени количества, казва Форутан. „Като цяло общата клопка, когато говорим за свръхсладки заместители на захарта – дори когато са естествени – е, че те все още могат да насърчат хората да жадуват за по-сладки неща.“


Ако искате да опитате монашески плодови подсладители, можете да ги намерите в различни варианти като монашески плодове на прах, гранулирани монашески плодове и сироп от монашески плодове. „Можете да печете с [тези продукти]; сложете ги в кафето или чая си; можете да ги използвате почти като трапезна захар“, казва Форутан.


Предишна: Здравословен подсладител ли е Monk Fruit?

Следващия: Всичко, което трябва да знаете за подсладителите Monk Fruit