Всички категории
Hunan Huacheng Biotech, Inc.
Начало> колеж

Фактите за захарта и нейните заместители

Време: 2023-05-17 Хитове : 66

Накъдето и да погледнете, хората сякаш изтъкват предимствата на диетата без захар. Но не всяка захар е създадена еднаква и нито един подход не е най-добрият за целите и предпочитанията на всеки човек. Ето някои ключови факти за захарта, заместителите на захарта и диетите без захар.


Какво е захар?

Захарта е един вид въглехидрат, както и фибрите и нишестето. Въпреки че въглехидратите са основни макронутриенти (хранителни вещества, които тялото използва в големи количества), захарта не е такава. Захарта е общ термин за много видове прости въглехидрати, включително бяла трапезна захар. Наричан още захароза, това е най-разпространеният подсладител, използван в сладки десерти и печива.


Захарозата е само един от няколко вида захар, които се срещат естествено в храни, включително плодове, зеленчуци, зърнени храни и млечни продукти. Други естествени захари включват:Какво представляват заместителите на захарта?

Заместителите на захарта имат сладък вкус, но не съдържат захар. Те имат по-малко калории от захарта, а някои изобщо нямат калории. Храните, обозначени като „без захар“, „кето“, „ниско съдържание на въглехидрати“ или „диетични“, често съдържат заместители на захарта, които попадат в три категории: изкуствени подсладители, захарни алкохоли и нови подсладители.


Изкуствените подсладители


Повечето изкуствени подсладители (наричани още нехранителни подсладители) се създават от химикали в лаборатория. Някои са направени от естествени вещества като билки. Те могат да бъдат от 200 до 700 пъти по-сладки от трапезната захар.


Тези подсладители не съдържат калории или захар, но също така нямат полезни хранителни вещества като витамини, фибри, минерали или антиоксиданти. Те се регулират от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) като хранителни добавки.


Традиционно изкуствените подсладители са единствената възможност за хората, които трябва да следят нивата на кръвната си захар или теглото си. Някои експерти смятат, че изкуствените подсладители представляват опасност за здравето, от наддаване на тегло до рак. Но изследванията за това продължават и минали проучвания, показващи рискове за здравето, са проведени върху животни, а не върху хора. Проучвания върху хора показват, че тези продукти като цяло са безопасни, ако не се консумира повече от приемливия дневен прием за всеки.


FDA одобри няколко изкуствени подсладителя:Захарни алкохоли


Подобно на изкуствените подсладители, захарните алкохоли се създават синтетично (обикновено от самите захари). Захарните алкохоли се използват в много преработени храни. Те не са толкова сладки като изкуствените подсладители и придават текстура и вкус на храни като дъвки и твърди бонбони. Те могат да причинят стомашно-чревно дразнене като подуване на корема, газове или диария при някои хора.


За разлика от други заместители на захарта, захарните алкохоли трябва да бъдат посочени на етикетите с хранителни данни. Примерите включват:Нови подсладители


Новите подсладители се извличат от естествени източници. Тази сравнително нова група, понякога наричана „некалорични подсладители от растителен произход“, предоставя много от предимствата както на изкуствените, така и на естествените подсладители като плодове или мед. Новите подсладители не са значителен източник на калории или захар, така че не водят до наддаване на тегло или пикове на кръвната захар. Те също така обикновено са по-малко преработени и са по-сходни с естествените си източници в сравнение с изкуствените подсладители.


Примерите включват:Stevia и monk fruit са естествено получени от растения и някои хора смятат, че имат вкус, много подобен на обикновената захар.


FDA казва, че тези подсладители „като цяло се считат за безопасни“, което означава, че са безопасни за употреба по предназначение.

Предишна: Ползите от екстракта от червена детелина

Следващия: Каква е разликата между без захар и без добавена захар?