Всички категории
Hunan Huacheng Biotech, Inc.
Начало> колеж

Здравословен подсладител ли е Monk Fruit?

Време: 2023-02-22 Хитове : 33

Екстрактът от плодове на монах, наричан още екстракт от плодове luo han guo, е скорошно допълнение към алтернативния пазар на захар в Съединените щати. За разлика от някои химически базирани алтернативи на захарта, екстрактът от монашки плодове се счита за естествен.


Специалистът по ендокринология и метаболизъм Антъни Либераторе, доктор по медицина, говори дали монашкият плод е здравословен заместител на захарта.


Какво е монах плод?


Monk fruit е малък, кръгъл плод, произхождащ от Южен Китай. Плодовият подсладител Monk идва от могрозида, който е най-сладката част от плода.


За да направят подсладител от монахски плодове, производителите смачкват монахския плод, извличат сока му и след това извличат неговия могрозид от сока. „Могрозидите от монахски плодове имат вкус, който е над 100 пъти по-сладък от захарта, но нямат калории“, казва д-р Либераторе.


Ползи за здравето на плодовете на монаха

Някои доказателства сочат, че могрозидите в плодовете на монаха съдържат полезни за вас антиоксиданти. Често срещани в растителните храни, антиоксидантите се борят със свободните радикали, които могат да доведат до здравословни проблеми като рак и сърдечни заболявания.


Но няма проучвания, които да потвърждават, че екстрактът от монашки плодове може да подобри здравето ви. „Монашкият плод е нов за американския пазар и все още нямаме солидни доказателства за ползи за здравето“, казва д-р Либераторе.


Могат ли монашеските плодове да ви помогнат да отслабнете?


Яденето на по-малко захар може да ви помогне да свалите килограми, ако го комбинирате с други мерки за отслабване. „Захарта е източник на празни калории, които са калории без хранителна полза“, казва д-р Либераторе. „Замяната на захарта с монашески плодове е добър начин да намалите тези празни калории.“


Но алтернативите на захарта не са бързият път към загуба на тегло. Всъщност някои проучвания са установили, че изкуствените подсладители могат да допринесат за увеличаване на теглото чрез изграждане на желание за захар и зависимост.


„Фокусирайте се върху цялостната си диета, ако искате да намалите калориите или да отслабнете“, казва д-р Либераторе. „Не разчитайте само на подсладител, за да подобрите здравето си или да помогнете при загуба на тегло.


Безопасен ли е монашеският плод?

Monk fruit получи обозначението „общопризнат като безопасен“ (GRAS) от Американската администрация по храните и лекарствата. Освен това няма докладвани странични ефекти.


Но използвайте монашески плодове - или друг подсладител - в умерени количества. Това, че е GRAS, не означава, че трябва да консумирате много от него всеки ден, отбелязва д-р Либераторе.


„Плодовете на монах са добър вариант за намаляване на приема на захар“, казва той. „Но вместо да консумирате много подсладители с нулеви калории, фокусирайте се върху яденето на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Тези храни съдържат витамини, минерали и други хранителни вещества, от които се нуждаете за добро здраве.”


И прочетете списъка със съставките на етикета, преди да купите монашески плодови подсладители. Много продукти комбинират други подсладители с екстракт от монашески плодове - дори ако продуктът се нарича "чист монашески плод". Някои съдържат еритритол, захарен алкохол, който може да причини подуване на корема или стомашно разстройство при някои хора.


Плод на монах и диабет

Ако имате диабет, монашеският плод може да бъде добър вариант за вас. Все пак първо попитайте вашия лекар. „Хората с диабет имат по-големи скокове на кръвната захар след консумация на захар, отколкото хората, които нямат диабет“, обяснява д-р Либераторе. „Така че използването на заместител на захарта може да помогне за предотвратяване на тези скокове.“


Как да използвате монашески плодов подсладител

Плодовите подсладители Monk се предлагат в прахообразна или течна форма. Ако искате да замените захарта с по-естествена алтернатива, помислете за следните употреби:



Ултра-сладкият вкус на плодовете на монаха означава, че малкото ви отива много. И тъй като всеки продукт е различен, прочетете инструкциите на опаковката, преди да го добавите към любимите си рецепти. Може да не е еквивалент чаша за чаша на захар.


Използвайте монашески плодове в умерени количества

Екстрактът от монашески плодове не е чудодейно средство за укрепване на здравето, но е добър вариант, когато наистина искате нещо сладко. Ако сте любители на сладкото, плодовете на монаха могат да ви помогнат да се насладите на сладки храни и напитки без захар.


„Но не прекалявайте“, предупреждава д-р Либераторе. „Пийте много обикновена вода или чай и яжте естествени храни без ултра-сладък вкус. С течение на времето вашите вкусови рецептори се приспособяват и може да не се налага да използвате толкова много подсладители.

Предишна: Тонгкат Али: Всичко, което трябва да знаете

Следващия: Истината за използването на Monk Fruit като подсладител